De Haan 2019

Er is op onze (oude) website nooit een verslag verschenen van onze deelname aan het volleytoernooi in De Haan in 2018. En daar is een reden voor. Laten we het er maar op houden het uiterst gezellig was, dat we lekker konden volleyballen, dat we uitstekend gegeten hebben en dat sommigen onder ons goed verbrand zijn, maar dat het verblijf op de improvisorische camping niet echt voor herhaling vatbaar was. Mocht je er details over willen horen, vraag een willekeurige deelnemer (maar bij voorkeur Rob), maar naar verkeersopstoppingen, tentinsluipingen, snelheidscontroles en diepnachtelijk drankgelag.

Maar goed, de Vlaanderentraditie, ooit begonnen in Assenede, kon natuurlijk niet zomaar verloren gaan, en een zomers weekendje volleyen is zelfs in de huidige beachvolleydrukte niet te versmaden. Gelukkig slaagden Pascal en José er tijdig in een geschikter onderkomen voor ons te regelen, in een jeugdverblijf in Bredene, waar het 's nachts stil was, waar we weinig schade konden aanrichten en waar Mircea ruimte te over had om zich culinair uit te leven.

Voeg daar nog eens het nabije "Bredene Festivalt" met optredens van Abba en Queen - vooruit, van coverbands dan - en de loopafstand naar het strand en het is duidelijk: zo willen we volgend jaar wel weer.

Qua volleybal was het wel even wennen. We hadden 24 spelers, verdeeld over maar liefst vier mix-teams met de inspirerende namen 'Verzachtende omstandigheden', 'Verminderd toerekeningsvatbaar', 'Vergezochte verontschuldigingen' en 'Weloverwogen wisselvallig', maar daar lag het niet aan. Het was de zomerstorm die op zaterdag over Vlaanderen trok die goed volleybal onmogelijk maakte. Alle volleybal eigenlijk. Het team dat er het meest in slaagde over het net en binnen de lijnen serveren won de set. Hoge set-ups en passes waren kansloos. Michiel slaagde er zelfs in een bal in de nabijgelegen waterplas te laten waaien, dat werd een mooi klusje creatief hengelen voor Holger.

Pieter was helaas in de eerste minuten van het toernooi al geblesseerd geraakt en Jan mocht 's middags een kratje Westvleteren gaan ophalen, en daarnaast had de organisatie bedacht dat een team dat moest spelen ook best tegelijk op een ander veld een scheidsrechter kon leveren. Kortom, er was een levendige uitwisseling van spelers tussen de teams.

'Verminderd toerekeningsvatbaar' had een vrij eenvoudige poule, het eindigde als eerste, alleen tegen Zadroesjba werd een setje verloren. De andere teams werden derde in hun poules en dat had als mooie bijkomstigheid dat ze op zondag in dezelfde finalepoule werden ingedeeld. Dat betekende dus drie 'derby's', waarvan de uitslagen helaas in de vergetelheid zijn geraakt. Op zondag waren de weersomstandigheden gelukkig een stuk gunstiger. 'Verminderd toerekeningsvatbaar' begon met overwinningen op de vrolijke Schotten van Kiss my Ace en de wat narrige mannen van KWB Meer, maar verloor de wedstrijd tegen Tisaanons daarna ruim met 2-0. De andere uitslagen waren ons niet bekend, maar het vermoeden was dat de afsluitende wedstrijd tegen Bazooka's 2.0 een duel om de tweede plaats zou zijn. De eerste set was erg spannend, dankzij de verrassende aanvallen van Jan en een beslissende driemeteraanval van Eszter werd door 'Verminderd toerekeningsvatbaar' uiteindelijk met 25-23 gewonnen. De tweede set ging lang gelijk op, maar ondanks een geweldige aanval van Pascal op het eerste setpunt tegen werd het uiteindelijk 25-22 voor de Bazooka's.

Die andere uitslagen bleken uiteindelijk tamelijk verrassend te zijn, waardoor 'Verminderd Toerekeningsvatbaar' net achter Bazooka's 2.0 maar nog voor Tisaanons op de tweede plaats eindigde. Het leverde een ferme handdruk van de burgemeester van De Haan en een mooie beker op. En complimenten voor de teamnamen. Kortom, een zeer geslaagd weekend. Volgend jaar gaan we weer. En voor meer details kun je altijd een van de deelnemers aanspreken. Maar niet Rob. Hij was er deze keer niet bij.

DeHaan2019 3