Woensdag, Best

Op woensdagavond in Best is het evenmin druk op straat. En bij binnenkomst lijkt ook de sporthal leeg, maar na even zoeken ontwaar ik een aantal rode shirts op een van de vier velden in de grote hal. Ik ben wat laat uit Eindhoven vertrokken en even vrees ik dat ik de cruciale eerste set al heb gemist, maar gelukkig blijken de beide teams en de scheidsrechter heel sportief op me te hebben gewacht. Ik voeg me bij de vier andere Primo-supporters, de thuisploeg moet het met de helft doen. Al met al toch iets te weinig om de vrijwel lege hal, naast de wedstrijd is er ook hier een klein groepje trainenden, van voldoende kampioenssfeer te voorzien.

Voor tegenstander VVC Best staat alleen de eer nog op het spel, en heel misschien een stiekeme revanche voor de 25-2 nederlaag in de eerste set in de Genderbeemd, een paar maanden terug. Primo D1 kan dus kampioen worden. Dat is een week eerder thuis tegen ABC net niet gelukt, maar doordat de concurrent een dag eerder een set heeft laten liggen twijfelt niemand er meer aan dat het vandaag wel gaat gebeuren. Een gewonnen set is al voldoende, en zelfs een 3-0 nederlaag is niet fataal indien Primo dan maar minimaal 53 punten scoort. Afgerond zijn dat er 18 per set.

De eerste 18 heeft Primo na een klein kwartiertje al te pakken. VVC Best staat dan pas op 13. Het rekenwerk kan wel weg, wat kan er nog misgaan, Primo gaat het in de eerste set beslissen. En inderdaad, bij 24-16 valt een aanval van Julija achter het blok van VVC Best op de driemeterlijn op de grond. Enigszins ingetogen vieren de dames het kampioenschap. "Nou, we hebben 'm, dames", klinkt het bescheiden, terwijl Bart de wegrollende bal opraapt. 

Er moeten natuurlijk nog twee sets gespeeld worden en heel even lijkt het een lange avond te gaan worden. In de tweede set komt D1 namelijk wat moeizaam op gang, en de thuisploeg kan tot 13-13 bijblijven. Maar dan is Primo weer bij de les. Het wint de set, 25-19, en toont daarna nog maar eens aan de terechte kampioen te zijn door de derde set over de tegenstander heen te lopen, 25-9. Na afloop zijn er medailles van dames 2, en is er met bubbels en snoep een heel sportieve geste van VVC Best. Dames 1 is de eerste kampioen van Primo sinds heren 3 in 2019. Een puike prestatie, waarmee D1 na een jaar weer terugkeert naar de overgangsklasse.

En wanneer we de kantine binnenkomen blijkt dan ook nog dat Nuvoc heeft verloren van VCE/PSV, waardoor dames 2 definitief veilig is!